Persbericht

Vicepremier Alexander De Croo opent Antwerp Port Days in Mumbai

Vicepremier Alexander De Croo heeft vandaag in de haven van Mumbai de Antwerp Port Days geopend. Tijdens zijn keynote speech benadrukt hij het belang van internationale handel en samenwerking. Eerder vandaag bracht hij ook een bezoek aan het nieuwe trainingscentrum, een gezamenlijk initiatief van de Haven van Antwerpen en de Haven van Mumbai.

In zijn toespraak benadrukte minister De Croo onder meer het belang van handel en internationale samenwerking. “Mensen wereldwijd zijn bezorgd. Ze willen vrede zien, geen oorlog en conflict. Ze willen vooruitgang zien, geen economische recessie. In plaats van onze rug naar elkaar te keren hebben we meer internationale samenwerking en meer handel nodig. Hoe kan dat beter dan door de banden tussen onze internationale havens en havenbedrijven aan te halen? Havens zijn onze ogen op de wereld. Ze zijn altijd al een bron van welvaart en ontwikkeling geweest en zullen die rol ook blijven spelen.”

Kracht van digitalisering

Minister De Croo benadrukte in zijn toespraak ook het belang van digitalisering. Hij verwees daarbij uitgebreid naar de leidende rol die de Antwerpse haven op het vlak van digitalisering opneemt.  Vorig week nog bundelden de Antwerpse havengemeenschap en Voka Alfaport de krachten in NxtPort.

NxtPort zal inzetten op een beter gebruik, uitwisseling, analyse en commercialisering van big data. NxtPort wordt een opslagloods van digitale data voor hele logistieke ketting van het ruime Antwerpse hinterland. Met NxtPort wordt de Antwerpse haven de wereldwijde referentie als intelligente en technologisch geavanceerde haven.

Kennisoverdracht via regionaal trainingscentrum

Minister De Croo bezocht eerder op de dag het nieuwe opleidingscentrum dat de Antwerpse Haven samen met de Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT), de lokale havenautoriteit van Mumbai, heeft opgestart. Sinds 2015 organiseert het JNPT/Antwerp Port Training Centre seminaries over havenbeheer. Naast de belangrijkste aspecten van de havenactiviteiten, ook aandacht naar het versterken van vaardigheden voor business development en marketing. Sinds de start twee jaar geleden werden al acht cursussen georganiseerd. Dit jaar staan zeven cursussen op het programma. Deze week start het eerste seminarie van 2017 in een volledig gerenoveerd trainingscentrum.

De aandacht voor kennisoverdracht is geen nieuw thema voor de Antwerpse haven.  Sinds 1977 doet de Antwerpse haven via APEC aan internationale kennisoverdracht. APEC organiseert daartoe seminaries, maatwerkopleidingen en studiebezoeken. De voorbije veertig jaar kwamen op die manier al meer dan 14.000 mensen uit 150 landen naar Antwerpen om zich bij te scholen. De APEC-seminaries gaan hoofdzakelijk door in Antwerpen waarbij de publieke en private havenbedrijven de handen in elkaar slaan. Ook vanuit de Belgische Ontwikkelingssamenwerking wordt steun gegeven aan APEC via studiebeurzen die deelnemers uit ontwikkelingslanden moet toelaten hun kennis over havenbeheer bij te schaven.

Alexander De Croo: “Inzetten op lokale economische groei is één van de speerpunten van het Belgische ontwikkelingsbeleid. De economische veerkracht van mensen en samenlevingen versterken is een cruciaal onderdeel van onze ontwikkelingsagenda. De aanpak van APEC is in lijn met deze visie. Door kennisoverdracht stelt APEC andere havens in staat om hun havenactiviteiten te boosten en hun lokale economie te versterken. Zo zorgen ze ervoor dat meer mensen kunnen genieten van economische vooruitgang.”