Nieuws

Minister Alexander De Croo wil slaapziekte in Congo uitroeien

Donderdag 30 januari 2020 is de eerste werelddag voor de strijd tegen verwaarloosde tropische ziekten. De Democratische Republiek Congo (DRC) viert dan haar derde nationale dag voor de strijd tegen de menselijke Afrikaanse trypanosomiase (HAT), ook wel bekend als de slaapziekte.

Samen met eerste minister Sophie Wilmès en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem brengt minister De Croo volgende week een bezoek aan de DRC, waarbij ook aandacht zal gaan naar de uitroeiing van de slaapziekte.

DRC is epicentrum

De slaapziekte is een verwaarloosde tropische ziekte die wordt veroorzaakt door de tseetseevlieg. Die komt voor in een tiental Afrikaanse landen, maar met 85% van de gemelde gevallen is de DRC het epicentrum. De slaapziekte blijkt er een groot probleem voor de volksgezondheid.

België en zijn partners zijn vastbesloten om de Democratische Republiek Congo te steunen in haar strijd om de ziekte uit te roeien. Alexander De Croo: “De slaapziekte treft vooral de meest achtergestelde bevolkingsgroepen. Door onze krachten te bundelen zullen we erin slagen om HAT uit te roeien.”

 

Innovatieve samenwerking tussen België, ITM en de Gates Foundation

In 2017 heeft België, van wie de expertise in de strijd tegen de slaapziekte wereldwijd wordt erkend, besloten zijn steun te versterken. In samenwerking met de Bill and Melinda Gates Foundation en het Congolese ministerie van Volksgezondheid is een innovatieve en multidimensionele aanpak ontwikkeld, gebaseerd op 4 componenten die door het ITM worden gecoördineerd.

De aanpak omvat de ontwikkeling van een strategie om de ziekte uit te roeien, nieuwe technologieën voor het opsporen/bevestigen van nieuwe gevallen, nieuwe innovatieve behandelingen, de bestrijding van uitbraken van tseetseevliegen en een rigoureuze wetenschappelijke monitoring.

De Belgische investering in de strijd tegen die verwaarloosde tropische ziekte bedraagt bijna 36,5 miljoen euro, gespreid over 9 jaar.

 

Bilaterale samenwerking

België heeft de steun aan het programma voor de bestrijding van de slaapziekte altijd beschouwd als een belangrijke prioriteit in de bilaterale samenwerking met de Democratische Republiek Congo. De Belgische ontwikkelingssamenwerking zet zich al meer dan 20 jaar en via verschillende kanalen, voortdurend in om te blijven investeren in de strijd tegen deze ziekte.

De Belgische steun werd geïmplementeerd via het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITM) in Antwerpen. Dat resulteerde in zowel financiële als deskundige ondersteuning van het National HAT Control Programme (PNLTHA) dat wordt beheerd door het Congolese ministerie van Volksgezondheid.