Nieuws

Vicepremier Alexander De Croo en premier Wilmès halen banden aan met Congo

“De voorbije jaren was onze relatie met de DRC sterk bekoeld. Deze reis is een stap in de goede richting om een einde te maken aan die diplomatieke crisis.” Dat heeft vicepremier en minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo gezegd op Radio 1.

10 jaar

Minister De Croo is momenteel op bezoek in de Democratische Republiek Congo (DRC), samen met premier Sophie Wilmès en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Het is de eerste keer in 10 jaar dat een delegatie onder leiding van een Belgische premier naar het Afrikaanse land trekt.

Het bezoek moet onder meer president Tshisekedi een hart onder de riem steken. 

Voortouw nemen

“President Tshisekedi heeft de juiste prioriteiten zoals corruptie bevechten en fors investeren in lager onderwijs. Die prioriteiten moeten nu in de praktijk worden gebracht. België kan een afwachtende houding aannemen of het voortouw nemen om de slechte levensomstandigheden van de Congolese bevolking te verbeteren”, legt Alexander De Croo uit. 

De D.R. Congo is een van de weinige plaatsen in Afrika waar de situatie van de bevolking de voorbije decennia is verslechterd. Eén van de prioriteiten voor minister De Croo is expertise delen over hoe je de correcte inning van belastingen kunt organiseren. “Die impact zal vele malen belangrijker zijn dan een paar miljoen euro humanitaire hulp bieden”, besluit hij.

Herbeluister hier het volledige interview.